Τι είναι η εκπαίδευση χωρίς βία και γιατί να την προτιμήσω;

Η χρήση οποιασδήποτε βίας, λεκτικής, σωματικής ή και ψυχολογικής μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας ή βαθιά τραύματα στο σκύλο και άρα είναι καθοριστικά αρνητική για την ευζωία του. Εξίσου σημαντικό για την συμβίωση σας με έναν σκύλο είναι ότι σπάει την εμπιστοσύνη μεταξύ σας, δημιουργεί απόσταση και αποφυγή της επαφής από τη μεριά του. Και εσείς ακόμα, δε θα θέλατε να έχετε πολλές σχέσεις με κάποιον/α που σας κακοποιεί, σας φωνάζει παράλογα ή σας στερεί βασικά αγαθά επιβίωσης. Οι προϋποθέσεις της ευζωίας, άλλωστε, δεν είναι μόνο το φαγητό,  το νερό και το ασφαλές καταφύγιο, αλλά και μια κοινωνικά ισορροπημένη καθημερινότητα.

Μη χρήση βίας σημαίνει την ενίσχυση της επιθυμητής συμπεριφοράς και όχι την τιμωρία της ανεπιθύμητης. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα, λοιπόν, είναι η πρόθυμη συνεργασία του σκύλου, η επιθυμία του να αλληλεπιδράσει μαζί μας για να μάθει και η μόνιμη μάθηση που προκύπτει από αυτή την ευχάριστη διαδικασία.

Η μη χρήση βίας στην εκπαίδευση και άρα στην καθημερινότητα του σκύλου, καλλιεργεί σχέση εμπιστοσύνης, δημιουργεί δυνατούς δεσμούς και κάνει το σκύλο θετικό στις νέες συμπεριφορές που ζητάμε από αυτόν. Επιπλέον, εμπλουτίζει την καθημερινότητα του, συμβάλλει δημιουργικά στην πνευματική του εκτόνωση και λειτουργεί ευεργετικά στη συναισθηματική, ψυχολογική και σωματική κατάσταση του σκύλου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s