Από πότε μπορεί ένα κουτάβι να αρχίσει να εκπαιδεύεται;

Η μάθηση για τον σκύλο, όπως και για τον άνθρωπο, ξεκινάει από τη στιγμή που θα γεννηθεί και μέχρι 2 μηνών, γνωρίζει ήδη να επικοινωνεί και να σχετίζεται με σκυλιά και ανθρώπους, πάντα εφόσον έχει περάσει μια ομαλή φάση γέννησης- απογαλακτισμού. Η επικοινωνία με το περιβάλλον του γίνεται μέσω της δικής του γλώσσας του σώματος.

Η εκπαίδευση ενός ζώου συντροφιάς για τους κανόνες συμπεριφοράς μέσα σε ένα σπίτι και στην βόλτα του (πού κάνω την τουαλέτα μου, δεν επιτρέπεται να δαγκώνω ανθρώπους και να μασουλάω οποιοδήποτε αντικείμενο, κ.α.) ξεκινάει από τη στιγμή που θα έρθει στα χέρια σας. Όσο νωρίτερα ξεκινήσει η διαμόρφωση της συμπεριφοράς του από εσάς, γίνεται πιο εύκολη η επικοινωνία σας και αποφεύγονται καταστάσεις που οδηγούν σε ανεπιθύμητες συμπεριφορές.

Πολύ σημαντικό, επίσης, είναι να γνωρίζετε για τη σωστή κοινωνικοποίηση του σκύλου και την πρόληψη απόκτησης φοβιών, ώστε το κουτάβι μας να έχει μόνο θετικές εμπειρίες καθώς θα πρωτογνωρίζει εμάς και τον κόσμο όπου θα ζήσει.

Αυτό που είναι το πιο σημαντικό στην αρχή μιας υιοθεσίας είναι η δική μας εκπαίδευση στη γλώσσα του σώματος και στις ανάγκες του σκύλου μας. Η δική μας εκπαίδευση, λοιπόν, ξεκινάει τη στιγμή που υιοθετούμε ή καλύτερα πριν την υιοθεσία, ώστε να μάθουμε να καταλαβαίνουμε τι θέλει να μας πει και να ρυθμίζουμε αναλόγως τη δική μας συμπεριφορά απέναντι του. 

Για να υιοθετήσουμε έναν σκύλο θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε τις συνήθειές μας, να αποκτήσουμε νέες και να είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε συμπεριφορές, ώστε να επικοινωνήσουμε και να εκπληρώσουμε τις ανάγκες του νέου μας φίλου. Άλλωστε, δεν επέλεξαν αυτά να έρθουν στη ζωή μας. Εμείς το επιλέξαμε, εμείς θα πρέπει να αποδεχτούμε το νέο μας ρόλο ως φροντιστές ενός ζώου, να προσαρμοστούμε σε αυτόν και να εκπαιδευτούμε για να το κάνουμε όσο καλύτερα γίνεται.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s